Следвайте Гласове в Телеграм  Влошаването на средата за сигурност в регионален, глобален

...
Следвайте Гласове в Телеграм  Влошаването на средата за сигурност в регионален, глобален
Коментари Харесай

Радев: България ще отделя все повече средства за отбрана заради влошаването на средата за сигурност

Следвайте " Гласове " в Телеграм  

Влошаването на средата за сигурност в районен, световен проект изисква надлежно и дейности, и вие сте тук от името на България, с цел да дадете нашия принос като страна, заслужен, благонадежден член на НАТО, член на Европейски Съюз, страна, която способства за гарантирането на мира, сигурността и стабилността. Това сподели президентът Румен Радев пред българския контигент на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – КейФОР (KFOR).

Президентът организира среща с командира на задачата на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с националния пълководец на контингента подполковник Бойко Цветанов. Радев акцентира, че без сигурност и непоклатимост няма и социално-икономическо развиване. Румен Радев е на двудневно посещаване в Косово по покана на своя сътрудник Вьоса Османи-Садриу. 

Радев поздрави военнослужещите от българския контингент за това, че са част от интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и им благодари за професионалния и виновен метод на осъществяването на задачата. Президентът съобщи, че задачата е извънредно значима освен за гарантирането на сигурността, стабилността, мира и свободата на напредване в Косово. Тя има голям резултат върху сигурността и стабилността на целия район, в това число и за България, акцентира президентът. Той открои какъв брой е нежна средата за сигурност в Косово и даде за образец случилото се в Банска през септември тази година.

Радев изрази задоволството си от представянето на военнослужещите от българския контингент в тази многонационална среда. Той поздрави и командването за напъните, които поставя, тъй че военнослужещите да извършват отговорностите си по допустимо най-професионалния метод при гарантиране на техния живот и сигурност по време на задача.

Опитът, който трупате тук като просвета на взаимно мислене, обмисляне и деяние, е скъп и ние чакаме час по-скоро този опит да го прилагате назад в България, посочи Радев.

В момента се взимат извънредно значими решения за бъдещето на нашите въоръжени сили. По думите му няколко са значимите неща за решение, които стоят на дневен ред, като ускоряването на модернизацията. България ще отделя от ден на ден средства за защита, сподели Радев и акцентира, че от следващата година реализираме 2 % от Брутният вътрешен продукт (разходи за отбрана). Радев съобщи, че би трябвало да се откри допустимо най-балансираният метод за влагането на тези средства.

Президентът уточни, че до наскоро вниманието е било ориентирано към трите огромни плана за рационализация на въоръжените сили – самолетите, корабите, бойната машина на пехотата. От няколко години от анализите на въоръжените сили за подготовката упорствам да се обърне внимание на доста по-евтини дребни планове, само че с огромно асиметрично преимущество и осведомително предимство. Малки системи, само че с огромен резултат в региона на ситуационната информираност, уточни Радев. По думите му споровете, като войната на Русия в Украйна и протичащото се в Израел, са посочили доста ясно, че голямо значение към този момент имат евтини, налични, комерсиални системи, като дронове, които могат да реализират голям резултат във всяка една военна интервенция.

Той означи, че е извънредно значимо и страната ни да има средства да го осъществя - да имаме безпилотни системи, самостоятелни системи, системи за радиоелектронна битка, за информация за разузнаване, наблюдаване.

Радев сложи акцент и върху кадровото обезпечаване и очерта като проблем наклонността за намаляването на фрагментите. Президентът моли за спешни ограничения за привличане във въоръжените сили на младежи с качества, за тяхната професионална подготовка, развиване, реализация и мотивация.

За страдание това, което чакахме - светът да бъде едно по-сигурно, умерено място, не се осъществя като очакване. Напротив средата за сигурност се утежни фрапантно, а това значи, че би трябвало да отделим нужното внимание и запаси, тъй че да имаме високо готови въоръжени сили, разяснява още президентът.

Националният пълководец на контингента подполковник Бойко Цветанов показа пред президента и българския контингент задачите и дилемите на задачата, както и неговата конструкция. Той означи, че сега в базата има 33 души, като преди ден част от военнослужещите са отпътували към България. 

Държавният глава Румен Радев връчи почетен плакет в символ на благодарност на националния пълководец на контингента подполковник Бойко Цветанов. От своя страна Цветанов също връчи плакет – този на контингента, на Радев.

 

Източници: Българска телеграфна агенция, NOVA

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР